F-Spexets logotyp

Poster i F-Spex.

Någon gång undrat vilka poster och grupper F-spexet består av? Eller funderar du kanske på att vara med i nästa spex? Nedan läser ni om våra poster och vad de sysslar med under spex-året.


Styret

Styret är de som ansvarar för att det överhuvudtaget blir ett F-spex. De sitter i otaliga lunchmöten för att planera, boka, styra, och se till att spexet fungerar och är roligt.

  Ordförande

  För att hålla koll på allt och alla, även styret, krävs någon på toppen. Ordförande (också kallad Tant) leder styrets arbete.

  Förman

  Förmannen är spexets arbetsledare som ser till att varje grupp arbetar och gör det de ska. Förmannen har genom sina mail-superkrafter kontakt med varje enskild spexare och löser diverse problem som kan dyka upp.

  Kassör

  Kassören har ansvar för spexets ekonomi och uppgifterna utgörs framförallt av att sköta bokföringen, skriva ihop strecklistor och ansvara för biljettförsäljningen.

  Ledamot

  Ledamöterna är styrelsens råa arbetskraft. För alla stora och små uppgifter som inte täcks av de övriga posterna finns det alltid en ledamot som kan ställa upp och föra spexets arbete framåt.


Manusförfattare

En av de mest essentiella ingredienserna för ett bra spex är ett bra manus.

Manusgruppen är den viktiga grupp, som innan andra spexare ens har kommit att tänka på nästa års spex, redan har bestämt tema, synopsis, karaktärer, repliker, nödvändig rekvisita, lagt förslag på kupletter och en massa annat. Detta tar mycket mer tid än man tror, men det är också mycket givande.

Efter manuset är färdigt blir man inte utkastad utan kan söka vad man vill i spexet.


Ensemblen

Också en relativt viktigt grupp i ett F-Spex. Ensemblens uppgift i spexet är att stå på scen och framföra det spex som manusgruppen har skrivit, regissören regisserat och publiken bett om.


Orkestern

Det är Orkestern som förgyller föreställningarna med fantastisk live-musik, en utav de viktigaste grupperna, och en utav de absolut roligaste att medverka i.


Producent

Producenten för F-spexet väljer i mångt och mycket sin egen stil och den ene Producenten är inte den andre lik. Producentens uppgifter går bland annat ut på att välja vilka låtar som ska arras och vilken rekvisita som ska byggas.


Regissör

Regissörens uppgift är att likt Bergman i basker gorma och gnälla på ensemblen så att de agerar bra. Som regissör är du också ansvarig för att det blir rep lagom ofta, både för ensemblen själva och tillsamman med orkestern.


Mat

Mat har som huvudsaklig uppgift att se till att det serveras en trerättersmiddag under föreställningarna. Detta innebär i realiteten att planera inköp, handla samt komma på nya rätter för att kunna anpassa maten till olika allergier och matpreferenser.


Ljud och ljus (LOL)

LOL har till uppgift att bestämma vilken typ av utrustning årets spex behöver samt rigga densamma innan varje föreställning, samt under föreställningarna sköta reglagen för att de som ska synas syns och de som ska höras hörs.


Scengruppen

Scengruppens ansvar är att se till så att det existerar en scen att spela upp spexet på, kulisser att spela upp spexet framför (och stundtals bakom), samt rekvisita att spela upp spexet med. Detta ska givetvis försöka göras på ett sådant sätt att publiken inte inser att scengruppen ens existerar.


Sömmerskorna

Det är Sömmerskorna som syr alla fina kläder på scen. Deras ansvar är att leta igenom manus och bestämma hur Ensemblen skall se ut, lista ut hur detta kan sys, sy det och skälla när Ensemblen har sönder sagda kläder.


Sminköser

Detta är gruppen som ger spexare färg och gör så att ensemblen ser ut som sina karaktärer med hjälp av peruker, smink, träben, huggtänder och dylikt.


Media

Media-gruppen ser till att spexet syns och hörs och ansvarar för all reklam så som biljetter och affischer. Vi ser helt enkelt till att folk vet allt om spexets föreställningar, aspning och dylikt.

Av historiska skäl är det bra och roligt att dokumentera, Mediagruppen förväntas göra detta genom valfritt medium, till exempelvis fotografier.

  Kornidator

  En post i Media-gruppen, Kornidatorn tar hand om hemsidan under spexåret i tätt samarbete med Mediagruppen. Det är ovetenskapligt bevisat att Kornidatorposten i F-spexet är utan tvekan den bästa posten. /Sittande Kornidator


MåBra

MåBra är gruppen som mutar alla med kakor, bullar och godis för att se till att alla har så roligt som möjligt och gör sitt bästa.
© Copyright 2018 F-Spexet

Webmaster: